Tystnad


En sexårings långa blonda hår får uppmärksamhet.
Väcker avundsjuka.
En hårtuss lossnar.

Ännu en olyckshändelse att förklara.

Ett barn på sex år. Förstår inte. Har inte lärt sig att gå undan, och har ingenstans att gå. Blir offer för sitt oförstånd. Hon utstrålar oskuldsfullhet, men också falskhet. Det enda hon vill är att slippa bli slagen, knuffad, dragen i håret. Därför ljuger hon, därför svarar hon att hon inte alls tycker illa om den som slår henne.
Hon vet inte vad lögn är, hon vill bara komma undan.

Men styvmor hatar falskhet, hatar ungens dubbelspel. Hon vill få ett barn på sex år att bete sig normalt genom att hota henne. Ett barn på sex år får det svårare att bete sig normalt.

Ett barn på nio år. Han ser sin lillasyster med blåmärke på överarmen. Ser henne genomblöt efter att ha "ramlat" ner i bäcken. Hör slagen och vet att hon biter ihop för att inte gråta. Själv har han skavsår. Inte för hans skor är obekväma, utan för någon gått honom på hälarna varje steg han tog när de var ute och plockade svamp.
Ett barn på nio år uppmanas förklara för styvmor varför han och sin lillasyster inte beter sig som de annars gör när de är i hennes närhet.
Blir rädd och tyst.

Hon behöver hjälp. Ber om att bli omhändertagen. Får inte det stöd hon vill ha. Hennes ilska går ut över de som inte kan försvara sig. Hon besöker ett barn på sex år på kvällarna, snart efter att barnet nattats av sin pappa.

Hon vänder till sin mörka sida, bildar hat och fördomar.

Det är bara idioter som tror på övernaturligt trams.

Och motsägelsefullhet.

Djävulen kommer att ta dig.


Hon är desperat och rädd för att bli avslöjad.

Berättar du för nån så kommer jag döda dig.

Skäms för det hon säger. Ångrar sig. Vill allt hon gjort ska vara ogjort. Behöver hjälp.
Ber om att bli omhändertagen. Vill alltid ha uppsyn över sin man. Klänger sig fast vid honom. Hon vägrar acceptera att han någonsin haft någon annan kvinna innan.

Han heter Claes. Han är inte din pappa, så sluta kalla honom för det.

Hon tillfredsställs av att se barnens rädsla när hon spänner blicken i dem med smalnande ögon.

Han var inte beredd på vad han gav sig in på en gång i tiden. De smög försiktigt in, mer och mer. Problemen. Han vet fortfarande inte allt som händer bakom hans rygg. Men han vet. Han får acceptera att han inte får gå på jobbets fester. Han får acceptera att sin förra fru, barnens mamma i Fridhem, nu är Monstret i Slidslem.
Och han vet att situationen inte är hållbar.

En ballong som fylls med luft, utvidgas mer och mer.

Utbrott.
Skrik.
Gråt.
Kaos.
Uppbrott.

Ett barn på sex år blir lämnad hos grannarna. Hennes ögon är röda, hon hickar. Men efter en stund av tystnad slutar hickandet och ögonen återfår sin normala färg. Snart kommer pappa och hämtar henne.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback